Tips och annat! - för att ordna din student -

Saker att tänka på inför studenten

Göra det själv eller via en organisation

Att fixa studenten är en tidskrävande uppgift. Det är mycket som ska tänkas på och ordnas. Det finns två olika sätt att ordna sin student, antingen gör man det själv inom klassen, eller så köper man ett ”paket” från en organisation som fixar allt åt en. Fördelen med att göra det själv är att man själv oftast får bestämma mer och det blir billigare, men man måste lägga ner en massa tid. Med en organisation så krävs det betydligt mindre arbete, men man måste oftast betala mer och följa deras regler. Oavsett vad ni väljer så måste alla i klassen hela tiden kunna få tillgång till informationen och diskutera den. Detta är precis vad studentenfix.se erbjuder. En central station för all information om eran student, så att den blir så bra som möjligt.

Studentmiddag

Studentmiddagen börjar oftast med att klassen och lärare samt inbjudna gäster, såsom familj och vänner, samlas i en förbestämd lokal. Här sitter man ned med bordsplacering och äter middag medan någon slags underhållning sker. Oftast blir underhållningen att läsa upp rim och dela ut klassens nomineringar. Middagen ordnas oftast av en cateringfirma. Beroende på om ni har beställt middagen själva eller om ni går via en organisation kommer middagen se annorlunda ut. För att alla i klassen ska hålla koll på middagen och vad de olika biljetterna kostar kan man använda studentenfix.se. Var noga med att skriva ett kontrakt om vad som gäller så att ni får det ni betalat för.

Klassens nomineringar / Klassens val

Under studentmiddagen så brukar man läsa upp nomineringar. Dessa nomineringar kallas ibland för klassens val. Man skriver något roligt om varje klasskamrat som nominering. Exempelvis kan man bli klassens pappa, klassens mamma, klassens it tekniker osv. Till dessa brukar man skriva ett litet rim som man läser innan man säger vem som fick vilken nominering. Se till att skriva nomineringar som så många i klassen förstår så att det inte blir något som bara ett kompisgäng tycker är kul. Skriv inte heller något som kan anses vara kränkande eftersom detta ska vara något roligt. På studentenfix.se finns ett system för att skriva nomineringar. Sedan röstar man på de nomineringar man tycker passar för varje klasskamrat. Den nominering som får flest röster vinner.

Förslag till klassens nomineringar? Klicka här!

Förslag till rim för klassens nomineringar? Klicka här!

Studentflak

Efter utspring brukar man oftast åka på ett studentflak. Klassen samlas tillsammans på ett flak som åker en runda. Oftast brukar man har högtalare och sprut öl på flaket. Man ska inte använda kläder som man är rädd om på flaket eftersom det kommer bli nersprutat av öl. När ni ordnar flaket så måste ni komma överens om en plats för hämtning (oftast vid skolan) och sedan en plats där ni lämnas. En rutt bestäms av klassen tillsammans med en låtlista som ska spelas. För att ordna låtlistan kan ni använda studentenfix.se vilket underlättar när alla vill lägga in egna låtar. Var noga med att skriva ett kontrakt om vad som gäller så att ni får det ni betalat för.

Champagnefrukost

Oftast så brukar man på studentdagen ha en gemensam champagnefrukost. Detta ordnar varje klass för sig där man oftast bestämmer att alla träffas hemma hos någon. Där äter man en gemensam frukost och tar sig sedan till skolan tillsammans.

Studentskylt

Vid utspring så brukar man ha studentskyltar. Det är skyltar som oftast har en bild på den nyblivna studenten när han eller hon var ett litet barn. Detta är en rolig sak som föräldrarna brukar hålla upp när du springer ut. I havet av människor gör detta det lättare att hitta vart dem som vill gratta dig finns.

Avtal

Om det är så att ni ska hyra något, såsom lokal, middag/catering, flak, klänning, kostym eller något annat är det viktigt att alltid göra avtal skriftligt. Ni vill inte råka ut för några missförstånd under firandet. I de olika avtalen bör det framgå; vad som händer ifall något går sönder, hur mycket mat blir det, dagen allt ska levereras (så att inte det kommer dagen efter), vad är det som ingår i avtalet, vem ansvarar för städning, hur länge används lokalen, när stänger baren, när ska kläder lämnas tillbaka osv.